books

James Hollis – De ce oamenii buni savarsesc fapte rele?

de-ce-oamenii-buni-savarsesc-fapte-rele-cum-sa-intelegem-aspectele-mai-intunecate-ale-psihicului_1_fullsize

Ce forte lucreaza impotriva noastra si de ce?
A cobori in infernul fiintei nu inseamna a analiza raul in sine, ci a avea o perspectiva atotcuprinzatoare. Vindecarea nu va fi niciodata deplina daca nu vom ajunge sa ne iubim si acele laturi mai putin placute ale personalitatii noastre, care au si ele nevoie de intelegere.
Cum se face ca oamenii buni fac lucruri rele? De ce oameni, altminteri obisnuiti, cad in patima jocurilor de noroc, a bauturii, obtin bani prin mijloace necinstite, ajung dependenti de pornografia de pe internet, isi insala partenerul de viata? De ce repeta aceleasi comportamente distructive in relatiile interpersonale, la locul de munca sau in propriile obiceiuri? Si, pe o scara mai larga, cum putem vindeca toata durerea si suferinta din lume?
In De ce oamenii buni savarsesc fapte rele?- James Hollis analizeaza discrepantele dintre valorile pe care le proclamam si actiunile noastre, adesea distructive, totodata oferindu-ne solutii pentru o intelegere mai profunda a acestora. Coborand in infernul fiintei reusim sa ne vindecam fisurile interioare, sa aflam ce forte lucreaza impotriva noastra si de ce. Hollis nu se limiteaza la tenebrele personale ale individului, ci isi extinde studiul asupra istoriei, religiei, organizatiilor si corporatiilor actuale.
James Hollis, profesor-doctor, si-a luat licenta la Manchester College si doctoratul la Drew University. A predat stiintele umaniste timp de douazeci si sase de ani la diverse colegii si universitati inainte de a deveni psihanalist la Jung Institute din Zurich, Elvetia, unde a obtinut o diploma in psihologia analitica. Locuieste la Houston, Texas, cu sotia sa. Are un cabinet de psihiatrie si este director executiv al Jung Educational Center din acelasi oras.

(Not quite a disaster but not brilliant either. It fails to deliver given the title. To focus entirely on the Jung’s concept of shadow, even when it’s not necessary is a bit silly. Average opus.)

Leave a comment